Από την πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το γενικευμένο lockdown
Ημέρα αποφάσεων είναι η Παρασκευή, όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για τρίτο συνεχές 24ωρο, ενώ καταγράφηκε άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» βρίσκονται κι άλλες περιοχές εκτός από την Αττική, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τα εξειδικευμένα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή της, θα συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κάνει στη συνέχεια την εισήγησή της στην κυβέρνηση για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, λοιπόν, αναμένεται να βρεθούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το πιθανό «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία (ακόμα και στα δημοτικά), αν και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε την Πέμπτη ότι η Επιτροπή δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το θέμα αυτό.
Η προσφυγή σε ένα γενικευμένο lockdown –αν και δεν έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση– φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες, εξαιτίας του κόστους που θα επιφέρει στην οικονομία της χώρας, που ήδη έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.
Πιο πιθανή φαίνεται η επιλογή τοπικών lockdown, με την προσδοκία να περιοριστεί η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων στις περιοχές που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, αν και η εξάπλωση της νόσου Covid-19 συνεχίζεται ακάθεκτη σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των… υποψηφίων να «κοκκινήσουν» είναι η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, δηλαδή περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, φαίνεται να εξετάζονται επιμέρους μέτρα και περιορισμοί, όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα (μόνο τα Σαββατοκύριακα ή και τις καθημερινές), η αναστολή του click in shop και η διατήρηση μόνο του click away για τις αγορές.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περιμένουν την εισήγηση των ειδικών για να δρομολογήσουν ανάλογα μέτρα για την πανδημία, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, η ανυπαρξία σχεδίου, η στρατηγική τού «βλέποντας και κάνοντας», οι συνεχείς παλινωδίες και το σύστημα ακορντεόν, όχι μόνο έχουν κουράσει τους πολίτες, αλλά κυρίως έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά στη διαχείριση της πανδημίας.